Dezbatere Raportare Non-financiara

În data de 11 septembrie 2019, Gaetano Casale, Sustainability Consultant, Fondator și Managing Partner al INNOVA Project Consulting, a participat la dezbaterea privind Raportare Non-Financiară, organizată de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România – ARIR și Juridice.ro.

Împreuna cu Gaetano Casale, au participat și alți specialiști de renume: Av. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII, Adriana Marin, Investor Relations Department OMV PETROM, Av. Silvana Ivan, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII.  Moderatorul evenimentului a fost Daniela Șerban, Președinte Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România – ARIR.

Raportarea non-financiară completează situațiile financiare anuale și trebuie să includă cel puțin informații despre aspectele de mediu, sociale și de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupției și a dării de mită. Cu toate acestea, legislația în vigoare nu oferă informații detaliate cu privire la procesul care trebuie urmat pentru realizarea unei raportării non-financiare eficiente.

De aceea, dezbaterea a fost inițiată în contextul modificării legislației ce transpune la nivel național Directiva UE 95/2014 privind raportare non-financiară, ce a presupus extinderea obligației legale de a realiza și publica un Raport sau o Declarație Non-financiară începând cu exercițiul financiar 2019 asupra tuturor companiilor care depășesc numărul mediu de 500 de salariați.

Pornind de la definiția raportării non-financiare, specialiștii au discutat cadrul legal de transpunere la nivel național, și anume Ordinul MFP Nr. 1938/2016, formele de raportare, termenele de publicare, utilitatea și beneficiile în relația cu investitorii. dar și eventualele sancțiuni.

S-a discutat asupra conținutului raportării non-financiare, procesul care trebuie urmărit pentru identificarea informațiilor relevante, metodologiile și standardele pe care companiile le pot utiliza, iar în final au fost aduse în discuție aspecte privind verificarea existenței raportării și sancțiunile aplicabile.

În cadrul dezbaterii, s-au analizat, beneficiile pe care companiile listate, le pot obține prin publicarea unor raportări non-financiare periodice de calitate, cum ar fi:

  • crearea și menținerea unei relații de încredere cu investitorii și cu alți actori de pe piața de capital prin prezentarea unei imaginii complete a performanței economice, sociale și de mediu a companiei;
  • comunicare eficientă cu investitorii și cu alți actori de pe piața de capital în situații de criză provocate de modul în care compania gestionează un anumit aspect non-financiar;
  • prezentarea mai multor informații non-financiare în mod detaliat permite investitorilor să înțeleagă mai bine informațiile financiare publicate în raportările anuale;
  • întărirea capacității companiei de a atrage noi investitori și de a le demonstra acestora sustenabilitatea firmei pe termen lung.

Înregistrarea dezbaterii este disponibilă la acest LINK

Pentru persoanele care doresc să aprofundeze aspectele abordate în cadrul dezbaterii, INNOVA Project Consulting organizează un curs aplicat de 2 zile în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2019 în București, la Hotel Hilton Garden Inn Bucharest Old Town.  Mai multe informații la acest LINK

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

0 Comments

Leave your comment