IMG_0276

Vineri, 13 septembrie 2019, a avut loc Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence – platformă de știri economice și analize financiare, unde Mihaela Croitoru, Sustainability Consultant, Fondator și Managing Partner al INNOVA Project Consulting a fost unul dintre speakerii evenimentului, susținând o intervenție pe tema importanței Raportării Non-financiare pentru piața de capital.

Unul dintre motivele pentru care nu avem foarte mulți investitori la bursă este și transparența insuficientă a companiilor către investitori”, consideră Mihaela Croitoru. Aceasta a prezentat rezultatele obținute în urma unui studiu intern realizat de INNOVA Project Consulting referitor la numărul companiilor listate care au publicat informații non-financiare, necesare pentru înțelegerea performanței economice, sociale și de mediu. Astfel, 48% din companiile listate obligate să raporteze, conform Ordinului MFP Nr. 1938/2016, au publicat un raport non-financiar separat, iar 26% au publicat o declarație non-financiară inclusă în raportul administratorilor (sub forma de capitol, secțiune sau anexă). În schimb, cele mai multe companii listate, indiferent că se încadrau în categoria celor obligate să raporteze sau nu, au ales să publice informațiile nefinanciare în raportul administratorilor, dar fără a fi structurate într-un singur capitol sau anexă, fapt ce îngreunează accesul la aceste informații. În anul 2019, în România din cele 84 de companii listate, au avut obligația legală de raportare a informațiilor nefinanciare, 31 de companii.

Conceptul raportării non-financiare sau de sustenabilitate, așa cum este cunoscut la nivel internațional, este relativ recent în România, până în prezent doar entitățile de interes public fiind obligate să facă această raportare. Având în vedere că din anul 2020 obligativitatea acestei raportări se va extinde asupra tuturor companiilor care au peste 500 de angajați, conform Ordinului MFP nr. 3456/2018, acest subiect va deveni din ce în ce mai important, aștepțandu-se o creștere semnificativă a numărului raportărilor non-financiare care vor fi puse la dispoziția publicului.

Înregistrarea intervenției este disponibilă la acest LINK

Pentru persoanele care doresc să aprofundeze aspectele abordate în cadrul evenimentului, INNOVA Project Consulting organizează un curs aplicat de 2 zile în perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2019 în București, la Hotel Hilton Garden Inn Bucharest Old Town.  Mai multe informații la https://www.innovaconsulting.ro/raportarea-non-financiara-de-la-directiva-la-practica/

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin

0 Comments

Leave your comment