În data de 8 octombrie 2020, INNOVA Project Consulting a participat la cea de a II-a editie a GovNETLive Forumul ESG de Raportare Non-Financiară de Sustenabilitate. La eveniment a participat domnul Gaetano Casale, Managing Partner care a vorbit despre rolul raportarii non-financiare in atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European. Interventia integrala poate fi urmărita la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=82fVqaWGGnk
Hilde Blomme, Deputy CEO al Accountancy Europe o retea formata din 51 de organizatii profesionale de contabilitate din 35 de tari, a declarat intr-un interviu acordat redactorului sef de la IFRS Practice Journal, cu privire la importanta raportarii non-financiare, ca in ultima perioada companiile au început să recunoască cat de esentiala este comunicarea informațiilor nefinanciare, cum ar fi aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (adica ESG). Astfel, in aceste zile nu mai putem sa vorbim doar de a face bine și de a face lumea un loc mai bun, o aluzie clara la Responsabilitatea Sociala (CSR), ci este vorba de a rămâne în afaceri! Acest lucru se datorează faptului că economia noastră aduce atat dezvoltare și bogăție, dar provoacă, totodata si epuizarea resurselor naturale, poluare, consum excesiv și tulburări sociale, la niveluri care nu mai sunt durabile. Din acest motiv, singura cale de urmat este schimbarea modului în care operează economia, sustine Hilde Blomme, iar acest lucru începe cu schimbarea modului în care se desfășoară afacerile.
Daca, in urma cu mai multi ani, la nivel mondial, inclusiv European au aparut o serie de initiative care au venit sa stabileasca pentru noi toti, obiective ambitioase privind reducerea impactului activitatilor noastre asupra climei, in incercarea omenirii de a atenua efectele acestor schimbari si de a creste capacitatea de rezilienta la acestea, si ma refer aici la AGENDA 2030 care stabileste Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabila si Acordul de la PARIS azi, in contextul pandemiei, ne punem intrebarea daca este suficient ceea ce am facut pana acum, precum si ceea ce ne-am propus pentru viitor.
Ultimele acte normative de la nivelul Uniunii Europene privind investițiile sustenabile, Regulamentul privind Taxonomia, ambițioasa inițiativă – Pactul Ecologic European, dar și analizele privind modul de implementare a unor prevederi legislative mai vechi, cum ar fi Directiva privind Raportarea Nefinanciară, ne demonstreaza că nu este suficient ce am făcut până acum și că încă sunt necesare eforturi suplimentare, iar noi toți trebuie să ne implicam și să implementăm obligațiile ce ne revin cât mai bine și complet.
La nivelul Uniunii Europene s-a decis că cel mai util instrument pe care noi îl avem la dispozitie pentru indeplinirea acestui obiectiv principal de mediu sunt investițiile sustenabile, adică corelarea fluxurilor de finanțare cu demersurile către o dezvoltare cu un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră și rezilientă la schimbările climatice. Toate regulamentele si directivele europene emise in domeniul sustenabilitatii in ultimii cca. 7 ani sustin in mod clar acest lucru.
Importanța Raportării Non-financiare
Înainte de a vorbi totuși despre invesțiile sustenabile și despre toate aceste regulamente europene care urmează să intre în aplicare în următorii ani, ar trebui să ne concentrăm mai întâi asupra raportării non-financiare, care din punctul nostru de vedere reprezintă piatra de temelie a tot ceea ce va urma și care, așa cum arată cea mai recentă cercetare realizată la nivel european, nu este deloc la nivelul la care ar trebui să fie. Concluziile studiului realizat de Alliance for Corporate Transparency Project sunt întărite și de Raportul publicat de Comisia Europeana privind concluziile procesului de Consultare organizat în perioada februarie – iunie 2020 pentru revizuirea Directivei privind Raportarea Non-financiară. Procesul de revizuire face parte din angajamentul luat de Comisie și transmis prin Comunicarea privind Pactul Ecologic European ca parte a strategiei de consolidare a bazelor pentru investiții durabile. În acest context, realizarea unei raportari nefinanciare de calitate devine esențială, astfel încât întregul mecanism gândit de Comisie să funcționeze. Participanții la piața financiară vor avea nevoie de informații nefinanciare de calitate pentru a putea înțelege care sunt activitățile sustenabile în care să investească.
Dar ce înseamnă o raportare de calitate? Pentru a putea răspunde la aceasta întrebare este util să trecem în revistă principalele concluzii ale procesului de consultare organizat de Comisie. Trei dintre aceste concluzii, arată că: majoritatea respondenților consideră că informațiile nefinanciare raportate de companii sunt deficitare în ceea ce privește comparabilitatea (71% dintre respondenți), fiabilitatea (60%) și relevanța (57%); 72% dintre respondenți consideră că companiile ar trebui să fie obligate să dezvăluie procesul lor de evaluare a materialității; 82% dintre respondenți consideră că utilizarea unui standard comun de raportare ar rezolva problemele identificate.
Prin urmare, o raportare de calitate este aceea care permite ca informațiile incluse să fie comparabile de la un an la altul, dar și între companii din același sector de activitate; care are la bază procese de identificare și colectare a informațiilor pentru verificarea, corectitudinea și relevanța acestora. Informațiile sunt relevante atunci când acestea permit ințelegerea impactului pe care activitățile companiei le are asupra mediului și asupra societății, dar și modul în care performanța, poziția și dezvoltarea companiei este afectată. De aceea, una dintre activitățile necesare de a fi implementată pentru realizarea unei raportări non-financiare este analiza de materialitate, pe care majoritatea respondenților din cercetarea organizată de Comisie doreste sa fie obligatorie. De asemenea, obiectivele de sustenabilitate și țntele aferente pe care orice companie ar trebui să le aibă, de preferat structurate într-o strategie de sustenabilitate integrata sau armonizată cu strategia generală de dezvoltare a acesteia, iar în raportarea non-financiară să se prezinte progresul anual înregistrat în atingerea obiectivelor stabilite. De altfel, acest aspect este identificat ca relevant și de către studiul realizat de Alliance for Corporate Transparency Project, care a concluzionat că prezenta obiectivelor și țintelor de sustenabilitate în rapoartele analizate este deficitară, și vorbim aici de un studiu realizat pe un eșantion de 105 companii din Uniunea Europeană.
Un alt aspect deficitar identificat de acest studiu se referă la informațiile privind schimbările climatice care nu sunt raportate de către majoritatea companiilor pe un orizont de timp atât scurt cât și lung, dar și lipsa unor informații privind realizarea unor scenarii care să aibă în vedere diferite valori ale încălzirii globale. Este important pentru companii să prezinte atât modul în care schimbările climatice le vor afecta activitățile și cum se vor adapta la aceste schimbări, precum și măsurile privind atenuarea acestor schimbări.
De altfel, aceste informații sunt cerute din ce în ce mai mult de investitori care doresc să investească în companiile ale căror activității sunt clasificate ca fiind sustenabile. În acest sens în anul 2020 a fost publicat Regulamentul 852 care facilitează realizarea unei clasificari a activităților sustenabile pe baza a șase obiective de mediu și a unor criterii specifice. Practic acest Regulament, cunoscut si ca Regulamentul privind Taxonomia, instituie criteriile pentru a determina dacă o activitate economică se califică drept sustenabilă din punctul de vedere al mediului în scopul stabilirii gradului în care o investiție este sustenabilă din punctul de vedere al mediului.
În concluzie, raportarea non-financiară are un rol esențial, pentru că aceasta ajută companiile să comunice mai bine în ce proporție activitățile lor sunt sustenabile, care sunt impacturile și riscurile lor de sustenabilitate, acest lucru asigurând direcționarea fluxurilor de capital către nevoile lor de dezvoltare și contribuind în acest mod la îndeplinirea obiectivelor Pactului Ecologic European.
0 Comments